DUG logo

DUG-blogg

Mikael Rønne
Foto: Gina T. Photography

DUG-koreograf: Mikael Rønne

Publisert 5. april 2020, 12.56  /  I kategorien DUG-Koreografer, Siste nytt

Mikael Rønne har vært instruktør og koreograf for Dans Uten Grenser siden 2011. Første gang vi ble kjent med han var han instruktør på dansecamp i Førde, og noen måneder etterpå var han koreograf for gruppen InMotion i Luster kommune. Siden har han vært gamle Sogn og Fjordane rundt i årevis og avholdt koreografihelger i ulike kommuner. Han var også med til Italia på dansecamp i 2017.

«Hver gang jeg jobber med ungdommen i Dans Uten Grenser, så går jeg tilbake til kjernen av hvorfor jeg begynte med dans – kropp og musikk i harmoni og maksimal danseglede og energi. Griner alltid noen tårer når jeg ser ungdommene gi så mye av seg selv og hvor godt de jobber sammen. Etter en sånn helg reiser jeg tilbake til min strenge profesjonelle hverdag med påfyll av danseglede og inspirasjon som har smittet over på meg fra “DUGarane”!»

 

Mikael Rønne jobber som profesjonell danser og koreograf rundt omkring i Norge og utland. Han kommer fra Tromsø, men har base i Oslo. Han har jobbet med både jazzdans, moderne dans, danseteater, musikal, show, tv, film og reklame. Han har danset på små og store scener, arenaer, operahus, skoler, teatere og kulturhus rundt omkring hele landet og vært på flere turnèer i Europa, midtøsten og Sør-Amerika.

Mikael i Damen på Stranden

Damen på Stranden av Inger Cecilie Bertrán de Lis. Foto: Tale Hendnes

“Jeg har alltid vært glad i å danse, for jeg liker å se hva kroppen og koordinasjonen min kan klare å få til. Derfor har jeg alltid hatt veldig bred interesse for dans og bevegelse i alle ulike retninger, og har ikke spesialisert meg innenfor et visst spesifikt danseuttrykk. Fordelen med dette er at jeg har vært aktuell for et bredt utvalg av dansejobber, og har fått gjort og opplevd så mye kult – i inn- og utland!”

Gutter skulle jo ikke danse da Mikael vokste opp, så han gjorde det skamfullt og i skjul på gutterommet sitt. Utad drev han med teater, akrobatikk og turn, men hjemme på rommet var det musikk og dans på full guffe. Det var ikke før på videregående at han lot dans begynne å bli en litt synligere del av livet hans, da han og en venninne meldte seg på Dansefeber (So You Think You Can Dance) på TV Norge, etter de hadde gått noen uker på hiphop-kurs i Tromsø. Gjennom litt halvdårlig dans (som han selv beskriver det) overdekt av masse triks og imponerende partnerløft, endte han opp som topp 24 av guttene før han ble kuttet av juryen.

Mikael i Musikkfabrikken

Mikael «dirigerer» fyrverkeri og orkesteret som Herbert i Musikkfabrikken av Animando/Oslo Filharmoniske Orkester, Oslo Konserthus.

 

“Jeg ble veldig inspirert av å bli kjent med de andre danserne i tv-konkurransen, men jeg hadde allerede kommet inn på journalistikkstudier på et universitet i USA, og dro dit rett etter videregående. Der måtte vi ha et kreativt fag hvert semester, og i faget ‘Dance Fundamentals’ hadde jeg en lærer som raskt la merke til meg og sa ‘You know, I run a dance studio downtown… you should come take some classes with us, cuz I can see you have a dancer in you that needs to come out!'»

Mikael dro og tok en jazzklasse på studioet til læreren sin, og ble helt frelst og hekta. Han skjønte at dans var noe han måtte satse på som ung, og ikke senere i livet. Han tok eksamen i alle fag han hadde tatt opp på South Dakota State University, og flyttet tilbake til Norge for å starte beinhard trening for å komme inn på høgskole for dans. 1 år etter å ha flyttet hjem til Norge kom han inn på Spin Off 1-årig Forstudium i Dans, og året etterpå fikk han en studieplass ved Kunsthøgskolen i Oslo. Nå har han jobbet profesjonelt i 8 år.

Mikael har vært gjestedanser og -koreograf på Skal Vi Danse i fem sesonger. Foto fra studio: Cato Ingebrigtsen

 

 

“Å jobbe profesjonelt med dans er utrolig krevende fysisk og mentalt. Du må holde deg oppdatert og i form konstant. Om du er syk på en forestillingsdag må du ofte bare kaste i deg smertestillende eller ha en bøtte på sidescenen, for ‘the show must go on’ og det er hundrevis av betalende mennesker som skal komme og se på deg og dine kolleger. Samtidig er det ett yrke som gir deg utrolig mye tilbake i opplevelser, utfordringer, vennskap, mestringsfølelse, og mye mer.”

Ringen av Jo Strømgren/Oslo Danse Ensemble. Foto: Erik Berg

Om man skal satse på dans anbefaler Mikael at man er veldig målrettet, selvdisiplinert og oppsøker inspirasjon og lærdom hvor enn du kan finne det. Samtidig som det er viktig å jobbe med grunnteknikken i den dansestilen du ønsker å satse på, sier han det også er viktig å dyrke sitt eget kunstneriske uttrykk, for til syvende og sist handler det om å kunne skille seg ut fra mengden for å kunne få de mulighetene du ønsker for deg selv.

“Og om du ikke fortsetter med dans som hovedmål i karrieren din, så er det så mye fine kvaliteter fra arbeid med dans som man tar med seg videre. Evnen til å samarbeide nært og godt med andre, selvdisiplin, kreativitet, bedre selvfølelse, bedre tilstedeværelse i møte med andre, presentasjonsevner og det å kunne pushe seg selv videre selv om man er sliten eller møter motgang. Dans er så komplekst fysisk, psykisk og sosialt i møte med andre og publikum, at det er umulig å ikke komme utav det som et større og bedre menneske.”

SALTO av Benke Rydman/Oslo Danse Ensemble. Foto: Antero Hein

Sponsorer til fylkesturné 2022

Nyhetsbrev